Sport

Wat is Antwerpen Europese Sporthoofdstad?

De titel ‘Europese Sporthoofdstad’ wordt jaarlijks uitgereikt door ACES, een partnerorganisatie van de Europese Commissie. Elke stad met meer dan 500 000 inwoners die met haar sportbeleid de vijf waarden van sport promoot (plezier, doorzettingsvermogen, fair play, samenhorigheid en gezondheid) kan haar kandidatuur indienen.
Antwerpen kreeg deze titel dankzij de hoge sportparticipatiegraad in de stad. Twee op de drie Antwerpenaars geeft aan op regelmatige basis te sporten. Het is dan ook een waardering van ACES voor het sportbeleid van de stad maar ook een engagement van Antwerpen om de titel in 2013 te doen leven.

In 2013 zet Antwerpen in op één van de vijf waarden van sport: de bevordering van het gemeenschapsgevoel. Sport verbindt mensen en zorgt ervoor dat elke Antwerpenaar trots is op de prestaties van zijn stadsgenoten. Daarmee verbindt het de verschillende bevolkingsgroepen in de stad. Daarvoor richtte ze een virtuele sportclub op: Sporting A. Sporting A biedt in 2013 enkele prestigieuze en internationale topsportevenementen aan zoals het EK zaalvoetbal, het WK Biljart, het WK Artistieke Gymnastiek en het EK Rolstoelrugby. Maar Sporting A is meer dan dat! Sporting A wil in 2013 het straatbeeld mee bepalen door een uitgebreid, uniek, sociaal en divers sportaanbod. Van een danspromenade tot verrassingstoernooien op het sportpleintje of plots opduikende voetbalpleintjes in het park.

Data sportprogramma

August 2013 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Sat Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Opening Ceremony X
Closing Ceremony X
Sports
Archery X X
Badminton X X X X
Basketball X X X
Bowling X X X X
Bridge X X X
Chess X X
Climbing X
Cycling X X X
Fencing X
Field Hockey X X X X
Golf X X X
Handball X X
Inline skating (Time Trial) X
Inline skating (Tour) X
Sport Shooting X X
Petanque X X
Pool X X
Rowing X X X
Running 5k/10k X
Running Marathon/half X
Samesex Dancing X X X + GALA
Squash X X X
Swimming X X X
Synchronized Swimming X
Table Tennis X X X
Tennis X X X X X
Track and Field X X X
Martial Arts & Wrestling X X
Soccer X X (X) X X
Volleyball X X X X
Water Polo X X X
Yoga X X X X X

Sportprogramma: 4 augustus 2013 t.e.m. 11 augustus 2013

Zoek je een specifieke sport?

In het menu bovenaan deze pagina kan je ze terugvinden!

Introductie

Antwerpen toont in 2013 dat ze de titel “Europese sporthoofstad van het jaar” waard is. In dit kader wordt de World Outgames 2013 Antwerpen (WOGA) georganiseerd. Naast mensenrechten en cultuur hebben we een professioneel Multi-sport programma waar zowel recreanten als professionals aan kunnen deelnemen.
Als één van 22 Olympische steden in de wereld, weet Antwerpen wat er nodig is om een vorm van Spelen te organiseren. Met de steun van de lokale, regionale en de federale overheid, 500.000 inwoners en in de nabijheid van Gent en Brussel, heeft Antwerpen de juiste schaal om World Outgames 2013 Antwerpen tot een gedenkwaardig evenement te maken. Daar bovenop heeft het WOG Antwerpen organiserend team veel expertise opgedaan tijdens de organisatie van Eurogames 2007.

Samenwerking

Integratie zal één van de centrale thema’s worden van WOGA. Antwerpen heeft als doel iedereen samen te brengen, ongeacht hun leeftijd, religie, etnische afkomst, fysieke conditie of seksuele geaardheid.
Veel succesvolle atleten, nationale en internationale sportorganisaties noemen Antwerpen hun thuisstad.

Goede sfeer

De spirit van het sportprogramma zal het originele Olympisch credo zijn: “Het belangrijkste is niet de overwinning, maar het deelnemen aan de Spelen.”

Fair Play is de hoogste standaard en zal ook zo beloond worden. We willen iedereen de kans geven een kampioen te worden, maar ook het recht geven om geen kampioen te zijn.