Petanque

Welkom bij Petanque op de worldOutgames 2013.
Schrijf je nu in en ontvang de laatste updates en informatie over je sport!
We hopen jullie allemaal te zien in Antwerpen!

August 2013 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Sat Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Opening Ceremony X
Closing Ceremony X
Sport
Petanque X X

Type Toernooi

Er wordt gespeeld in tripletten, met elk 2 ballen.

In de eerste ronde worden poules gemaakt, met elk 6 of 8 trio’s (afhankelijk van het aantal inschrijvingen), waarbij iedereen het tegen elkaar opneemt. Na deze eerste ronde wordt een klassement per poule opgemaakt.

De beste helft van elke poule gaat door naar de hoofdtabel, waar in twee poules een tweede ronde wordt gespeeld. Iedereen speelt in zijn poule opnieuw tegen elkaar, waarna terug een klassement per poule wordt opgemaakt. Tot slot wordt er nadien in een knock-out wedstrijd voor de hoogste plaatsen gespeeld: de eersten van elke poule spelen tegen elkaar, de tweeden ook enzoverder.

De onderste helft van elke poule uit de eerste ronde speelt in de verliezerstabel, op dezelfde manier als in de hoofdtabel voor de laagste plaatsen.

Onderstaande tabel geeft de structuur duidelijk weer:

Categorieën en Indeling

Er wordt gespeeld in tripletten (3 personen), met elk twee ballen. De samenstelling van de tripletten is vrijblijvend: enkel mannen, enkel vrouwen of een mix. Indien je alleen inschrijft, is er zeker de mogelijkheid om ter plaatse een triplet te vormen met andere individuele spelers.

Registreer je gewoon als individu, de exacte trio’s waarin je wilt spelen moeten op de dag zelf doorgegeven worden aan de officials.

Er wordt geen indeling naar niveau gemaakt, iedereen zal voldoende kunnen spelen tegen sterkere en minder sterke tegenstanders.

Verwacht aantal Deelnemers

150

Schema

Tijdspanne: 2 dagen

Er zal op maandag 05/08 en dinsdag 06/08 competitie gespeeld worden.

Een volledig uitgewerkt speelschema zal ophangen op de locatie. Iedereen kan op die manier zelf zien en volgen tegen wie hij/zij zijn volgende wedstrijd moet spelen. Door de variabele duur van de wedstrijden (en beschikbaarheid van voldoende velden), stellen we op voorhand geen begin- en einduren per match op.

Elke competitiedag start ’s morgen om 9u30.

De aanwezige officials zullen toezien dat iedereen tegen de juiste tegenstanders speelt.

Condities van het Evenement

- Er wordt enkel gespeeld met metalen ballen

- De ballen moeten minstens 650 gram en maximum 800 gram wegen

- De ballen moeten voorzien zijn van een merklabel en het gewicht moet duidelijk leesbaar zijn

- Er wordt gespeeld volgens de internationale reglementen. Dit reglement zal uitgeprint ter inzage liggen aan de officialtafel.

- Er zullen petanqueballen voorzien worden ter plaatse, maar uiteraard zijn eigen ballen zeker toegelaten. Deze moeten op voorhand wel gecontroleerd en gewogen worden door een official, dus vergeet deze niet mee te brengen bij het aanmelden.

Regels en Sancties worden toegepast volgens*

International Federation of Pétanque and Provençal Game (FIPJP)

Je kan de internationale spelregels hier downloaden: regels petanque woga.

Locatie

Het petanquetoernooi zal plaatsvinden in Sporthal Kattenbroek:

Kattenbroek 14,
2650 Edegem (Antwerpen).

Op deze prachtige locatie zijn 6 goed onderhouden petanquebanen en een zeer ruime taverne met drank- en eetmogelijkheden ter beschikking.

Wie een goedkope slaapplaats zoekt, kan tevens terecht in dit complex. Voor 15 euro per nacht (ontbijt inbegrepen) kan je hier logeren. Verder kan je ook gebruik maken van het sanitair daar (toiletten en douches) en is er een mogelijkheid om ’s avonds een warme maaltijd te nuttigen.
Je moet wel je eigen slaapmateriaal (slaapzak, matje, veldbed) voorzien.

Let wel: het aantal plaatsen hiervoor is strikt beperkt tot 80. De informatie om je hiervoor in te schrijven zal zo snel mogelijk ter beschikking worden gesteld op onze Hosted Housing webpagina.

Openbaar vervoer

Deze locatie is te bereiken met het openbaar vervoer. Eenmaal de reistijden van de busmaatschappij De Lijn voor 2013 gekend zijn, zal deze informatie op onze website weergegeven worden.

Rolstoel Vriendelijk?

Ja.

Prijsuitreiking

Bronzen, zilveren en gouden medaille voor de eerste drie trio’s.

Wat is Petanque

Petanque is een soort van kegelspel waarbij het de bedoeling is om holle metalen ballen zo dicht mogelijk bij een kleinere houten bal te gooien, terwijl je met je beide voeten samen in een cirkel staat. Het spel wordt normaal gespeeld op harde aarde of gravel maar kan ook op andere oppervlaktes zoals gras worden gespeeld. Concentratie, precisie en coördinatie zijn van levensbelang om als team met zoveel mogelijk ballen het dichts tegen het houten balletje te werpen.

De petanquewedstrijd is open voor alle deelnemers, inclusief andersvalide atleten, en is vrij toegankelijk voor de toeschouwers.